ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

13 feb. 2018

Papanasi moldovenesti


Proiectul in care sunt implicata pe parcursul acestui an, prin bunavointa prietenilor mei de la Selgros, este unul de-a dreptul extraordinar iar in cadrul sau ne-am propus sa descoperim si sa reproducem retete vechi, din zona noastra, sau din zonele in care am copilarit si sa vi le aducem si voua la cunostinta. Toate retetele din cadrul acestui proiect le gasiti pe selgroscautapasiunea.ro V-am prezentat deja nacreala cu chisleag, o ciorba savuroasa de cartofi din bucataria Moldovei, asa ca astazi v-am adus ceva dulce, si anume reteta papanasilor moldovenesti.
Stiu ca multi dintre voi cand ati citit papanasi v-ati gandit la papanasii aceia aratosi diin meniurile restaurantelor. Imi pare rau ca va dezamagesc insa papanasii moldovenesti sunt oarecum diferiti, in primul rand au cu totul alta forma, si in general se servesc doar cu smantana. Fata de clasicii papanasi, la acestia se foloseste foarte putin ulei, doar atat cat sa acopere fundul tavii.
Cert este ca sunt foarte gustosi, daca ma intrebati pe mine chiar si mai gustosi decat papanasii cunoscuti de toata lumea!
Despre papanasii clasici se spune ca ar proveni de fapt din Imperiul austro-ungar,
iar numele lor provine din latinescul papa = mancare de copil.  
Reteta acestor papanasi o gasiti aici
Papanasii moldovenesti sunt considerati a fi de influenta ucraineana, in Ucraina acesti papanasi fiind cunoscuti sub denumirea de sirniki, de la cuvantul sir care inseamna branza. Spre deosebire de papanasii clasici, pe care ii veti intalni in toate zonele tarii, papanasii moldovenesti se regasesc doar in zona Moldovei, si mai ales la moldovenii de peste Prut.
Despre papanasii clasici exista o legenda cum ca un capitan danez, vrand sa tina carma, si-a infipt gogoasa in una din spitele acesteia si astfel a rezolvat o problema frecventa  gospodinelor, faptul ca gogosile ramaneau adeseori neprajite la mijloc. Nu stiu cat adevar exista in aceasta legenda, cert este insa ca astazi papanasii sunt considerati a fi un desert traditional romanesc si cu siguranta asa vor ramane.
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici.







Ingrediente papanasi cu branza de vaci

250 branza de vaci
3 linguri zahar
4-5 linguri gris
3 linguri faina
1 ou

Mod de preparare papanasi moldovenesti

Punem branza intr-un bol. Vom folosi branza proaspata bine scursa. 



Adaugam oul.


Incorporam si adaugam zaharul si grisul.


Omogenizam compozitia. Daca este prea moale mai adaugati putin gris.


Cu mainile pudrate cu faina facm bilute din aluat.


Tavalim bilele obtinute prin faina.


Apoi presam usor. Papanasii nu trebuie sa fie grosi pentru ca nu se vor patrunde bine.


Punem ulei doar cat sa acopere fundul tigaii si prajim papanasii in uleiul incins.


Se rumenesc pe ambele parti apoi ii scoatem pe servete absorbante.


Sunt minunati cat sunt fierbinti, cu smantana grasa. Optional puteti adauga si dulceata.


Distribuie daca iti place:

4 comentarii :

  1. Intr-adevar, astia sunt papanasii care-mi plac si pe care ii stiu si eu de acasa, nu cei ca o gogoasa infuriata! :)
    Mama ii mai facea si fierti, din exact aceeasi compozitie ca a ta. Foarte buni si aceia.
    Abia astept sa-ti vad si urmatoarele retete moldovenesti :)

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes