ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

3 mar. 2020

Mucenici moldovenesti impletiti, de post


In fiecare an, pe 9 martie, pregatim mucenicii, cunoscuti si sub denumirea de sfintisori sau bradosi. In credinta populara in aceasta zi se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea sfintilor, 40 de mucenici. Forma cifrei 8 este practic o stilizare a siluetei umane. In Dobrogea sau Muntenia mucenicii sunt tot in forma de 8 dar micuti si sunt fierti in zeama, apa in care se afla mucenicii simbolizand de fapt raul in care au fost aruncati cei 40 de mucenici.
Mai multe retete de mucenici gasiti aici.

 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici
 Ma gasiti si pe instagram aici.


Daca vreti sa va convingeti cat de bine arata si cat de pufosi sunt, priviti acest filmulet!



Ingrediente mucenici  moldovenesti impletiti, de post


1 kg faina
500 ml apa
100 ml ulei
100 gr zahar
1 lingurita sare
7 gr drojdie uscata
esenta de vanilie
esenta de rom
coaja rasa de lamaie
sirop din apa si zahar
5-6 linguri miere albine
300 gr nuca macinata
100 gr nuca cocos




Mod de preparare mucenici moldovenesti impletiti, de post
(pentru 16 bucati)

Eu am preparat aluatul la masina de paine, daca il preparati manual veti pune intr-un bol faina amestecata cu sarea si drojdia, adaugati uleiul si apa in care ati dizolvat in prealabil zaharul, esentele si coaja rasa de lamaie (folositi lamai bio, cu coaja netratata chimic) si framantati pana obtineti un aluat care nu se mai lipeste de maini. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.


Impartim  aluatul il 16 bucati aproximativ egale. Eu le-am cantarit, fiecare a avut aproximativ 110 grame.


Fiecare bucata de aluat o vom imparti in doua si pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei vom modela cu ajutorul palmelor doua snururi egale.  Le rasucim si apoi le asezam una peste alta, in diagonala. Le rasucim si prindem la capete formand un cerc si presam usor ca sa nu se desfaca la copt.


Rasucim astfel incat sa formam un opt.


Punem mucenicii astfel formati in tava tapetata cu hartie de copt.


Lasam la dospit circa 30 minute apoi ii ungem cu sirop din apa cu zahar.


Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 20 minute. In ultimele 10 minute am pornit si ventilatia ca sa se rumeneasca frumos deasupra. Imediat dupa ce ii scoatem din cuptor ii ungem din abundenta cu sirop preparat din apa si zahar la care adaugam esente de vanilie si d erom dupa gust. Puteti adauga si coaja de lamaie, eu am pus in aluat, as aca nu am mai pus si in sirop.


Ungem mucenicii cu miere. Daca mierea este mai groasa o vom dilua cu putina apa calduta.


Presaram mucenicii cu nuca macinata sau cu nuca de cocos. Eu am facut o tava cu nuca si una cu nuca de cocos, ca s aimpac pe toata lumea.


Am pastrat doi pentru a doua zi, i-am acoperit cu un prosop curat, s-au pastrat foarte bine, au ramas moi si pufosi.


Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

  1. Buna ziua! In masina de paine ati pus toate ingredientele odata sau cum ati procedat? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, am pus mai intai ingredientele umede apoi cele solide, iar drojdia uscata deasupra fainii, deoarece aceasta nu trebuie sa vina in contact direct cu ingredientele umede. Dar cel mai bine este sa cititi indicatiile din cartea masinii dvs, pentru ca exista posibilitatea ca ordinea sa fie diferita, in functie de tipul de masina.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes