ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 dec. 2022

Tarta cu lapte condensat si lime

Visez la tarta cu lapte condensat si lime de acum cativa ani, cand am vazut-o la Prajiturella, am trecut-o pe lista de asteptare, dar uite ca abia acum i-a venit randul. Senzational de gustoasa, tarta asta e atat de fina si eleganta, si atat de echilibrata, incat e demna chiar si de mesele festive!
Multumesc Prajiturella pentru reteta, tarta a fost pe placul intregii familii!
Va recomand si tarta cu ciocolata si carameltarte cu crema ganache de ciocolata alba si fructe de paduretartele cu ananas si crema de branzatartele cu ciocolata alba si fructe de padure sau tartele cu crema de ciocolata si zmeura.  Mai multe retete de tarte gasiti aici

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici



Ingrediente tarta cu lapte condensat si lime

pentru blat

250 g biscuiti digestivi
125 g unt 82%
1 lingura cacao
 
pentru crema
 
1 cutie lapte condensat indulcit (400g)
250 ml smantana dulce pt frisca (min 30% grasime)
zeama de la trei lime

pentru decor

felii de lime deshidratate
coaja rasa de lime
frunze de menta
 
Mod de preparare tarta cu lapte condensat si lime
 
 Vom pregati mai intai blatul. Pentru blat am folosit biscuiti digestivi Gullon. Am rupt biscuitii si i-am pus in bolul unui robot de bucatarie impreuna cu cacao. Macinam fin biscuitii.


Peste biscuitii macinati vom adauga untul topit si amestecam. Daca este cazul mai adaugati putin unt, eu am mai adaugat in plus 25 de g fata de cantitatea recomandata in reteta. Voi face o paranteza ca sa va atrag atentia asupra unui fapt: primesc adeseori mesaje in care mi se spune ca nu e buna cantitatea de unt, iar dupa ce incep sa pun intrebari aflu ca ati folosit biscuiti simpli, sau diferse alte tipuri de biscuiti, pentru ca nu va plac biscuitii digestivi. Daca alegeti sa folositi alti biscuiti ok, nu e nici o problema, dar trebuie sa aveti in vedere ca va trebui sa adaptati cantitatea de unt tipului de biscuiti folositi. De asemenea untul cu 82% ca avea o alta consistenta fata de cel cu 65%.

Compozitia este sfaramicioasa, dar nu va speriati, cand ii veti aseza in forma ii veti presa si se vor aseza, dupa cum vedeti in dreapta imaginii.

Am pregatit o forma de tarta cu diametrul de 26 cm. Daca forma dvs are alta dimensiune veti adapta cantitatile dupa dimensiunea tartei. Punem biscuitii in forma si presam usor astfel incat sa acoperim toata suprafata formei, inclusiv marginile. Nu insistati cu presatul, presati usor, in caz contrar blatul tartei se va intari prea tare.

Pregatim apoi crema. Laptele condensat nu este cel pentru cafea, ci, asa cum vedeti in fotografie, cel la conserva, gros si dulce. Eu am folosit lapte condensat Milbona, din Lidl, dar gasiti si alte marci de lapte condensat in Auchan, in Carrefour si cu siguranta si in alte magazine. smantana dulce pentru frisca trebuie sa fie neaparat naturala, si cu un continutt de grasime de minim 30%. Eu am folosit frisca Pilos, din Lidl, cu 36% grasime, dar orice alta marca ce respecta conditiile de mai sus este buna. Daca veti folosi frisca vegetala precum Hulala sau Meglle veti avea surpriza ca nu vi se va intari crema.
Atat smantana dulce pentru frisca, cat si laptele condensat, vor fi pastrate la frigider si le scoatem exact in momentul in care le vom folosi.

Asa arata laptele condensat, ca in imaginea de mai jos.

Am folosit lime bio, cu coaja netratata. diferenta intre cele bio si cele obisnuite este mai ales de gust, dar si de miros, cele bio au gustul si mirosul mult mai intense. Le stoarcem bine de zeama dar nu aruncam partea cu coaja pentru ca le vom folosi ca sa le radem deasupra tartei.

Punem intr-un bol smantana dulce pentru frisca si laptele condensat. Amestecam si adaugam sucul de lime, putin cate putin. Vom observa ca, pe masura ce adaugam sucul de lime crema va incepe sa se ingroase. Gustam si daca este cazul mai adaugam putin suc. De asemenea, daca nu s-a ingrosat deloc crema vom adauga suc de lime pana incepe sa se ingroase.
Nu, nu este nevoie de gelatina, crema se ingroasa in urma reactiei dintre sucul de lime si laptele condensat, si, dupa ce va sta la frigder, va fi suficient de tare ca sa poata fi taiata felii, dupa cum vedeti si in imaginile finale.


Turnam crema peste blatul de biscuiti si nivelam.

Radem deasupra coaja de lime, pe toata suprafata tartei. Aveti grija sa radeti doar partea verde, partea alba este amara.

Decoram cu felii deshidratate de lime si frunzulite de menta. Puteti vedea cum am deshidratat feliile de lime aici. (click pe cuvantul subliniat pentru a ajunge in pagina retetei)
Dam tarta la frigider pentru minim doua ore, dar e de preferat sa o lasati peste noapte, va fi cu mult mai buna si gustul mai intens. Taiem tarta felii, cu un cutit bine ascutit.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes