ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

26 dec. 2023

Sarmale cu afumatura, in foi de varza murata

Sarmalele cu afumatura, in foi de varza murata sunt cele mai gustoase si mai populare sarmale, mai ales acum, in perioada Craciunului, cand aproape ca nu exista casa fara sarmale pe masa! Desigur mamaliga e nelipsta, dar si ardeii iuti sau smantana, si un pahar de vin rosu alaturi!
Desigur, in functie de zona geografica, sau chiar de la o familie la alta, reteta de sarmale poate varia, astfel as putea spune ca exista sute de variante ale retete de sarmale, una mai gustoasa decat cealalta. Indiferent cum pregatiti voi sarmalele, important este sa fie pe placul vostru si al familiei voastre, nu exista reteta corecta sau reteta gresita pentru sarmale! Indiferent ce carne folosim, indiferent ce condimente adaugam, indiferent cum le fierbem, sarmalele sunt gustoase oricum, si fac parte din istoria culinara a poporului noastru!



Ingrediente sarmale cu afumatura, in foi de varza murata

1,5 kg carne porc cu grasime
300 g orez
500 g ceapa
300 g bulion
2 legaturi marar
sare, piper, cimbru
1 varza murata mare
300 g afumatura

Mod de preparare sarmale cu afumatura, in foi de varza murata
 
Mai intai vom pregati carnea. Eu am folosit spata de porc si am ales o bucata cu mai multa grasime. Daca nu gasiti puteti cumpara separat o bucata de slanina si o adaugati.  Desigur, putem face sarmale si cu carne macra, fara grasime, insa cele mai bune si mai suculente sarmale trebuie sa aiba si un continut de grasime, altfel vor fi uscate, fade. Taiem bucatile de  carne in cubulete mai mici.
 
 

 Tocam apoi carnea. eu am folosit robotul de bucatarie Heinner care este prevazut si cu accesorii pentu tocat.  Imi este mult mai la indemana sa il folosesc pe acesta deoarece il am tot timpul pe blatul mon=bilei de bucatarie, si doar atasez accesoriile pentru tocat. In plus sunt si foarte usor de spalat.


Tocam carnea si o punem intr-un vas.



Adaugam o parte din bulion o punem in compozitie (eu am pus 100 g), iar restul il pastram ca sa il punem peste sarmale cand le asezam in vasul in care le vom fierbe. Mie imi place sa folosesc la sarmale un amestec din bulion de rosii si bulion de ardei, dar sigur, puteti folosi si doar bulion de rosii, nu e nici o problema,  Adaugam apoi orezul. In general proportia corecta este de 200 g de orez la 1 kg de carne, dar sigur, nu e neaparat necesar sa puneti strict aceasta cantitate, o mai puteti adapta dupa preferintele dvs. Adaugam mararul tocat marunt. Betele de la marar nu le aruncati, le vom pune pe fundul vasului. tocam ceapa marunt si o adaugam in compozitie.
Daca nu este foarte grasa carnea optional puteti adauga ulei in compozitie. Eu nu am adaugat fiindca am avut suficienta grasime.

Adaugam sarea, piperul si cimbrul si amestecam bine cu mainile pana omogenizam compozitia. De data aceasta am preferat sa amestec toate ingredientele crude, dar, mai exista o posibilitate, in general o folosesc cand pregatesc o cantitate mai mica de sarmale doar pentru noi. Calesc ceapa in putin ulei doar atat cat sa devina translucida, adaug bulionul si orezul apoi amestec cu carnea tocata. Carnea tocata nu se gateste c doar se amesteca in compozitie. Daca credeti ca este prea moale compozitia puteti adauga o lingura-doua de malai. Dam compozitie la frigider pana pregatim sarmalele. compozitia trebuie lasata macar 30 minute inainte sa pregatim sarmalele ca s ase mai umfle putin orezul.

Pregatim varza murata. Alegem varza cu frunza cat mai subtire. Eu am avut o varza de 4 kg. Mai intai gustati varza, daca este prea sarata o spalati bine. Indepartati cotorul, desprindeti frunza cu frunza, apoi indepartati nervurile si taiati frunzele in bucati, exact cam cat stim ca ne trebuie pentru a infasura o sarma.  Am pentru voi si un truc, pentru a va usura munca, un truc pe care l-am invatat de la mama mea. Dupa ce taiati frunzele le rulati cate zece apoi puneti in pungu cate 10 rulouri si puneti la congelator. Cand doriti sa le folositi le decongelati la temperatura camerei. Frunza de varza va deveni mult mai maleabila si veti vedea ca va fi mult mai usor sa infasurati sarmalele.

Tinem in palma foaia de varza taiata si punem intr-un capat o lingurita de umplutura. Nu trebuie sa fie nici foarte multa, dar nici prea putina.

Rulam in palma sarmaua, nu foarte strans, ca sa nu pocneasca varza.

Cu degetele presam apoi la capete, inchizand astfel sarmaluta. De-a lungul timpului am tot fost intrebata daca am folosit masina de impachetat sarmale fiindca sarmalele mele sunt prea drepte si uniforme. Ei bine nu, nu am folosit niciodata, si nici nu as fi tentata sa incerc, cred ca as pierde mult mai mult timp decat as face-o manual. E vorba doar de exercitiu, nici eu nu le-am facut asa dintotdeauna, dar , in timp, va veti perfectiona tehnica.
Din cantitatile date mie mi-au iesit circa 100 de sarmale de dimensiune medie, daca le-as fi facut mai mici cred ca ar fi iesit circa 150.

Taiem afumatura in bucati. Pueteti folosi ce afumatura doriti: sunca afumata, costita afumata, kaizer afumat, etc

Asezam betele de marar pe fundul vasului, apoi adaugam un strat de frunze de varza, cateva bucati de afumatura si o lingura-doua de bulion.

Asezam sarmalele in picioare, iar printre ele vom pune bucatile de afumatura. Prefer sa asez sarmalele in picioare fiindca isi pastreaza mult mai bine forma la fiert, in plus, vor fi mult mai usor de manevrat dupa gatire.

Punem din nou o lingura-doua de bulion peste primul strat de sarmale.

Adaugam urmatorul strat de sarmale, adaugand si afumatura. Punem peste ele din nou una-doua linguri de bulion si acoperim fie cu varza tocata, fie cu frunze de varza. Adaugam apa astfel incat sa acopere cam trei sferturi sarmalele.


Putem fierbe sarmalele in multe feluri: fie in oala de tuci, direct pe flacara aragazului, sau pe plita daca aveti aceasta posibilitate, fie la cuptor in vas de lut, dar, de cativa ani eu folosesc pentru a fierbe sarmalele multicookerul de la Heinner, si folosesc fie functia slow cook, daca aleg sa le las sa fiarba peste noapte sau daca vreau sa le las la fiert si eu sa plec de casa, sau functia de fierbere simpla, daca vreau sa fie gata mai repede. De ce aleg aceasta varianta? Cel mai mare avantaj este ca sarmalele gatite astfe nu se vor lipi, asadar nu trebuie sa mai stau cu grija sarmalelor, pur si simplu le pun acolo si aparatul isi face treaba. Al doilea avantaj este ca sarmalele pregatite astfel pur si simplu se topesc in gura, sunt deosebit de gustoase. Al treilea avantaj este ca aparatul le pastreaza fierbinti timp mai indelungat.
Dar sigur, aceasta este alegerea mea, voi puteti alege acea varianta care credeti ca vi se potriveste cel mai bine. 






Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes